Ovns-tek. Dyrk sopp med stekeovnen

Det man trenger

  • Stekeovn (helst varmluft)
  • Substrat - Rug/Popcorn
  • Sporesprøyte/myc.kultur
  • Stekeposer
  • Engangshansker
  • Kjele
  • Polyfill

Det er ikke noe tvil om at trykkoker og gloveboks/flowhood er det optimale, men det går an å få fine resultater med sterilisering og inokulering i ovn...om man får seg en grei og renslig rutine med dette går det an å slippe for noe kontaminationer av betydning. Noen vil kanskje si at dette ikke er noe for førstegangs dyrkere, men med litt experimenteren(lerer mest av egne feil) får man utviklet egen feeling og da kan dette være en veldig effektiv og billig løsning.

SUBSTRAT

RUG er et genialt substrat. Helios hel rug - fås i helsebutikker vanligvis. Popkorn er og veldig bra som substrat.

Nå skal kornet ha det rette vann innhold, er mange meninger om dette, noen kloke huer har funnet ut at 54% skulle være optimalt, men det går an å få success uten å være så nøye på % , mere på konsistens + feeling. Ha rugen oppi en bolle med dobbelt så mye vann som rug i ½ døgns tid, da vil rugen suge opp masse vann og en del vil begynne å spire. Resten av vannet siles fra og kokes med nytt vann i en kjele i cirka 30 min. Bruker man popkorn er det samme prosedure bortsett fra det må koke runnt 2 timer for å suge nok vann til seg. Man skal kunne mose et popkorn mellem to fingre uten noe serlig motstand.

Det skal ikke turbo-koke men bare småkoke stille og roligt... Ta kjelen av ovnen og la den stå å kjøle seg litegran. Dette for å unngå at fuktighet fordamper, og man ender opp med tørt substrat. Man kan stoppe kokingen når enkelte rug sprekker og åpner seg.. Når det har avkjølt seg i 15-20 min siler man vannet fra i et dørslag.

Nå skal rugen steriliseres/pasteuriseres - i dette tilfelle brukes stekeposer da her er plass til MASSE . Glass som ved valig pf-tek kan også brukes. Ikke noe vanlig plastik da det smelter og lager masse gris fy-fy. Etter glass/poser er klar sprayer man 'litt' ekstra vann på, da det vil fordampe en del ekstra vann i ovn sterilisering. Det er vanskelig å si hvor mye ekstra vann, det er her man får experimentere og finne seg en feeling - det skal ikke samle seg vann i bunn, bare litt ekstra så det er fuktig, litt blødt. Ovnen varmes opp til 125 grader og poser/glass stekes i 40-50 minutter - kommer litt an på hvor mye som skal behandles. Store mengder/mange glass skal ha litt lengere tid en liten substrat. Toppen av poserne brettes inn under, da de gjerne smelter hvis de kommer i kontakt med ovnen. En form for filter fastgjøres over hull på glass, polyfill, kirugisk teip eller tyvek. På stekeposer brukes polyfill, men en bit syntetisk vaskesvamp/skumgummi/fille går og an, helst sterilisert i mikroovn 3-4 minutter eller dypp i h2o2 opløsning, inni posen og strammer strikken om.

Når tiden er gått skrur man ovnen av og lar substratet kjøle av uten å åpne ovnsdøren - dette tar vel 6-8timer - eventuelt natten over..

INOKULERING.

Nå skal kulturen settes i gang. Her må jobbes så sterilt som overhodet muligt. Ta en dusj - rengjør alt i antibac/h2o2 oppløsning osv.. Les om steril teknik på diverse siter. Bruk gjerne gummihansker, munnbind, eller bare hold kjeften stengt, ikke noe kremt-kremt!! Ovnen med substratet i skrues på 75 grader - når den er varm åpnes døren og du jobber i den varme luftstrøm som stiger opp, hvilket forhindrer fremmede sporer og bakterier i å lande på projektet dit.

Du kan inokulere med sporeopløsning, spawn, agar-biter osv.. Det må jobbes kjapt men roligt.

Relevante linker

Poser/glass plasseres mørkt og varmt. I papp-bokser i en bod med vannvarmer, eller et rom med varmekabler - her kan det bli lunt nok, 21-27(max) grader. Etter 1 uke ristes posene forsiktig - det skal nevnes at steke poser lett revner om man ikke er forsiktig. Glass er vanskelig å riste. Myceliet vokser fort i poser med en del luft, fortere enn i glass.

Koloniserte korn kan cases eller spawnes til annet substrat.


Siste endring utført February 06, 2006, at 12:38 PM