Salvia Divinorum er en helt spesiell plante å forholde seg til på mange måter. Til å begynne med formerer den seg svært sjeldent via frø, den produserer sjeldet frø, og mange ganger har de frøene som eventuellt kommer dårlig spireevne. Salvia formerer seg ved å falle over til en side når den er stor nok og formere nye røtter. Det er en relativt enkel plante å dyrke fram fra stikling, og når hun først har begynnt å trives vokser hun som ugress.

For det andre er Salvia Divinorum den mest sterktvirkende hallusinogene planten som er kjent. Men det kommer vi ikke til å skrive om akkurat her.

Planten er fleråring, så lenge den har gode vokseforhold og ikke utsettes for frost. Den trives best i et stabilt klima, da hun lett kan bli stresset av forandringer i lys og temperaturforhold(iallefall brå forandringer). Hun kan lett vennes til et tørt klima, så lenge det skjer gradvis.

Til å begynne med, så trenger man en stikling, den kan man få tak i forskjellige måter(hos en venn, kjøpe fra en website etc.). Men før denne planten kommer i hus, er iallefall et par ting som bør ordnes, en av dem er:

Lys

Det er viktig at salvia får så mye lys som mulig, så sørg for at hun er omgitt av hvite omgivelser. Bygg et dyrkerom, og mal innsiden hvit, sett henne i et klesskap med hvite vegger og bunn, i et akvarium e.l.

Nå til selve lyskilden, det billigste og et fullgodt alternativ er sparepærer eller lysrør. Bruk minst to sparepærer til hver plante, og heng disse horisontalt for å få mest mulig utnyttelse av lyset. Stor plante krever flere lys, og man må være forberedt på å flytte på lysene ettersom planten vokser. Andre alternativer som koster mer er HID-belysning(High Intensity Discharge) eller HPS(High Pressure Sodium, iallefall ved det siste alternativet må man passe på avstanden til planten og lyset, da lyset fort blir for sterkt og varmt(400W), flytt ev. planten til siden av lyset og ikke rett under eller reguler lyset slik at det henger lenger opp, og øk lufttilførselen.

HPS og HID er dyre og krever en egen ballast(trefo, kondensator og tenner) ved siden av. Disse egner seg i grunn best dersom du skal ha flere planter i et drivhus/dykerom. Alle andre lys(slike som Halogen, Spotlight, vanlig pære, LED etc.) er uegnet for dyrking av salvia(feil bølgelengde). HPS gir et rødoransje lys som egentlig egner seg best til blomstringsfasen, da planten trives best med blå-hvitt lys i den vegetative fasen.(men det er likevel et mer enn bra nok lys).

Salvia skal ha lys i minimum 18 timer om dagen og maksimum 24. Dersom man kommer ned i en døgnrytme på 12/12 begynner planten å blomstre, noe man bør vente med til den er større. Det er heller ikke nødvendig å la salvia blomstre, da hun likevel neppe skal gi fra seg frø.

Luftsirkulasjon

God luftsirkulasjon er noe som vil gjøre planten din svært godt, det forebygger soppinfeksjon i jorda og gjør stammen sterkere. En vifte gjør også at man får fjernet en god del overflødig varm luft vekk fra planten, denne effekten får man ved å plassere en vifte nederst i skapet nær bunnen og en øverst, over lampa/lampene. Denne effekten er svært viktig dss midre dyrkerom/skap man har tilrådighet. Her kan du bruke to ordinære pc-vifter og et regulerbart AC/DC-adapter. Dersom du har en tredje vifte kan du montere den slik at du får skikkelig sirkulasjon mellom bladene. For et større rom funker en bordvifte bra.

Dyrking

Siden Salvia svært sjeldent vokser opp fra frø, skal vi ta med hvordan man dyrker fra stikling. Stiklingen må rote seg(utvikle røtter) endten i vann eller rett i jord(vevskulturer er også et alternativ).

Å ta stikling

Å ta stikling fra salvia er like lett som fra hvilken som helst annen plante. Du tar utgangspunkt i et emne som har to-tre par blader eks. toppen eller en av sidegrenene. Dette kan gjøres allerede når planten er 8-10 cm stor. Dersom du kutter av på toppen vil planten få et mer buskete preg, istedet for å bli tynn og pinglete.

Når man tar en stikling er sterilitet prioritert. Vask hendene godt(gjerne i antibac, fåes i flaske på apoteket). Steriliser kniv/skalpell i flamme(fra en lighter etc.).

Når stiklingen er kuttet av moderplanten, kutter du av overflødig bladvekst og stilk. Dvs. at du fjerner de to siste bladparene og stilken opptil hvor det midterste bladparet satt(ca. like under 'knokkelen').

Så skyller du stiklingen under rent vann, dypper den i Clonex før den settes i vann, jord, rockwool eller torvbrikett. Det er viktig at du setter stiklingen rett i vann/medium straks etter at blader og stilk er kuttet av.

Setter du den i vann, kan du f.eks. bruke et shotglass med litt ren vann nedi(Imsdal, Olden er rent og inneholder litt næring, Ordinært springvann går greit dersom vannet er _rent_, eller du kan koke vannet og kjøl det ned før bruk). Røttene vil normalt sett komme i løpet av en 14 dagers tid. Når røttene har blitt ca. 2 cm lange bør planten settes i jord(en rot er mange nok til å settes i jorda). Husk å lage et hull i jorda før planten settes ned, for å forebygge skader på rota/røttene. Så dytter/drysser du jord i hullet rundt planten og tilsett vann helt til slutt.

Setter du den i en torvbikett/jord må du huske på å dytte den godt nok ned, da stiklingen har en tendens til å krølle seg og dermed sprette opp av briketten/jorda. Man kan også bruke rockwool-kuber eller gå til innkjøp av mer avansert klone-sett.

Hvorvidt du setter den i vann eller jord, må du likevel passe på at luftfuktigheten er høy den føste tiden. Dette løser du enkelt ved å sette en plastpose over, et plastbeger, et halvlitersglass etc. Spray gjerne litt vann over før plasten settes på.

Nå skal stiklingen hele tiden ha høy luftfuktighet, 18 timers dagslys og ca. 20°C. Lyset børe være svakt og indirekte, da for sterkt lys kan virke stressende på planten.Spesiellt siden planten nå ikke har røtter for å ta opp næringen den trenger for å drive full fotosyntese.

For å redusere skadevirkningen av eventuell stammeråte, anbefales det å sette stiklingene hver for seg, spesiellt i vann.

Når ca. 14 dager har gått, eller når stiklingen er plantet i jord, skal den ha full belysning, mens luftfuktigheten bør ligge på omtrendt samme nivå. Smått om senn kan du gradvis begynne å venne planten til et tørrere klima, dette kan du gjøre på en effektiv måte ved å klippe/stikke et par hull i plasten som dekker planten etc. og gradvis gjøre hullene større. Til slutt fjerner du plasten helt.

Mer info og bilder kommer snart!


Siste endring utført February 06, 2006, at 12:38 PM