Morning Glory & Hawaiian Baby WoodroseMorning Glory i full blomst

Morning Glory/Tlitliltzin. Ipomoea violacea

Vanlige variasjoner er:

 • Heavenly Blue (Ipomoea tricolor)
 • Pearly Gates
 • Flying saucers
 • (i noen tilfeller er ololiuhqui(Rivea corymbosa) referert til som morning glory.

I generasjoner har Aztekerne brukt Morning Glory frø for å kunne kommunisere med solgudene i ritualer. Innfødte i Mexico(Oaxaca regionen) tror at det bor guddommer i frøene.
Gordon Wasson skrev at bruk av ololiuhqui og tlitliltzin er mer utbredt i mesoamerika enn enn teonanacatl, den hellige soppen.
I dag er "Heavenliy Blue" (Ipomoea tricolor) det mest utbredte sorten av Morning Glory, og planten er kjent som en klatreplante med vakre blomster.

Morning Glory er en ettårig plante(noen ipomoea varianter er flerårige, hvor de flerårige er de mest sarte). Planten blomstrer om morgenen og dør i løpet av kvelden. Dvs. at den i blomstringsfasen vil produsere nye blomster hver dag.
Høyden på planten vil nå ca.90-120 cm.

Dyrking

Morning Glory trives i helt ordinær jord(trives enda bedre i jordmiks blandet av leirejord, torv,kompost av løv o.l., avføring(fra planteetende dyr) og sand) som er fuktig (men ikke la røttene drukne) og i et solrikt område. Frøene har et meget hardt skall som bør files litt eller bløtlegges i varmt vann et par timer før de sås. Dersom frøene files eller bløtlegges vil klatreplanten generellt sett blomstre 6 uker etter de har blitt satt i jord.
Frøene bør bli plantet ca.0.5-1 cm under jorda og ikke mindre enn 15 cm fra hverandre.
Planten har en tendens til å bli ganske 'vid', og dersom du skal ha planten innendørs om vinteren er det lurt å sette den i potter for å begrense rotveksten dens før man setter den ut.

Skal du ha planten innendørs vil den trives best med iallefall 4 timer med direkte sollys hver dag og temperaturen bør ligge på 15-20°C om natten og 22°C om dagen. Skal du gjødsle, begynn aldri med mer enn 1/2 dose og styr unna gjødselpinner da det er vanskelig å dosere med disse.

Selv om morning glory liker mye vann vil planten produsere lite blomster og veldig lite frø dersom røttene er fuktige til en hver tid. Flere metoder har blitt lagt fram for å øke alkaloideinnholdet til frøene ved å endre kjemien i jorda og ved bruk av hormoner. Et interessant antall av disse metodene finnes i boka 'Home Grown Highs' av Mary Jane Superweed.

Høsting

Frøene kan høstes idet kapslene begynner å bli brune og tørre. Umodne frø er bitrere enn modne. Det har blitt rapportert at umodne frø inne holder mer alkaloider, men dette har ikke blitt bekreftet. Det er omrkring 850 frø pr.30 gram av 'Heavenly Blue' varianten. Stammen og bladene inneholder også noe alkaloider, men siden de inneholder brekkmidler, brukes denne delen av planten bare i ekstraksjoner. Dersom dette materialet skal brukes; plukk freskt og tørk det hurig uten bruk av varme.

Innhold

LSA( kjemisk navn: d-lysergic acid amide, LAA, LA-111, Ergine, Lysergamid)

Dosering

NB! Husk at alle er forskjellige, og at ikke alle tåler høyere doser like bra. Start forsiktig.

 • Lav: 20-100 frø. Denne dosen skaper sjeldent noen viuelle forstyrrelser(hallusinasjoner) selv om det med lukkede øyne kan være begynnende visualisjoner/begynnende cevs. Rastløshet, som blir bevist av skiftende perioder av å gå rundt om kring og å legge seg ned, kan være tilstede. Det syntes å være en høyere bevissthet på objekter og på naturen, og en økt forståelse om andre mennesker.
  En følelse av emosjonell klarhet og ro kommer sannsynligvis til å vare i flere timer etter at effektene var merkbare.

 • Medium: 100-250 frø. På dette nivået kan effektene minne om de man får etter ca.75-150 microgram LSD, inkl. endring av romfølelsen, visulle og audielle hallusinasjoner, cevs(closed eye visuals), sammensmelting av sanseintrykk og oppløftende humør. Disse effektene, som kan inntre 1-4 timer etter inntak, er typisk etterfulgt av en periode med 'årvåken ro' som kan vare helt til man sovner.

 • Høy: 250-500 frø. Etter et inntak på denne størrelsen kan de første timene minne om mediumdosen som er beskrevet ovenfor. Men det er likevel en periode hvor man er i tilstander som vanskelig lar seg beskrive nå det gjelder visualisering og 'forstyrrelser'. Tilstander som karakteriseres ved ego-død sammen med euforiske føleser og filosofisk innsikt. Disse ser ut til å være paralelle de offentliggjorte beskrivelsene av erfaringer med LSD-doser på 200-500 microgram i terapautiske sammenhenger.

  Folk som tidligere har hatt erfaringer med LSD påstår at effektene av frøene er lignende til dem man får av LSD. Forbigående kvalme er den mest vanlige bi-effekten, begynner en halvtime etter inntak og kan vare i et par minutter til flere timer. Andre bi-effekter som man ikke vanligis opplever med LSD er søvninghet eller sløvhet og kulde i lemmene, noe som tilsier at ergine-innholdet skaper en sammentrekning i blodårene. (Dersom dette er tilfellet, kan det være fare for ergotaminforgiftning som et resultat av enda høyere doser av frøene).

Varighet: 4-8 timer, og ettereffektene kan vare opptil 4 timer.

Inntaksmetode

Frøene bør tygges eller males for opptimal effekt. Å bløtelegge frøene i vann i flere timer, filtrere ut massen og drikke bare vannet som er filtrert kan redusere noe av kvalmen, dersom dette skulle intreffe.
Et annet alternativ er ekstraksjon, her finner man flere fremgangsmåter. Det krever at man har tilgang på en viss mengde utstyr og kjemikalier. En metode for ekstraksjon finnes her på erowid. Det kan være lurt å få litt hjelp av noen som har gjort dette før.


Hawaiian Baby Woodrose /Argyreia nervosa


Hawaiian Baby Woodrose

Denne planten bør ikke forveksles med Hawaiian Woodrose (Merremia tuberosa), den er en flerårig klatreplante, også kjent som Elephant Creeper og Woolly Morning Glory.
Kommer opprinnelig fra India, Asia og har blitt introdusert til utallige steder verden rundt inkl. Hawaii, Afrika og karibia.
Hawaiian Baby Woodrose har hjerteformede blader med små sølvfargede hår på baksiden. Blomstene er 6-9 cm lange, rosefargede, på ca. 15 cm lange stilker. Belgen tørker til en glatt, mørkebrun kapsel på størrelse med en hasselnøtt, som inneholder 1-6 pelsaktige, brune frø. Kapselen er omringet av et beger delt inn i 5 kronbladlignende seksjoner.

Hawaiian Baby Woodrose er en plant hvis hallisunogene egenskaper nylig har blitt oppdaget, iallefall i vesten. Mens dens slektninger i Convolvulaceae familien, som Rivea corymbosa/Ololiuhqui(corymbosa) og Morning Glory/Tlitliltzin(Ipomoea violacea)har blitt brukt i shamanske ritualer i Latin Amerika i århundrer, har Hawaiian Baby Woodrose tradisjonellt sett ikke blitt ansett som noe hallusinogen. Dette ble først tatt i betraktning i 1960-årene, selv om frøenes kjemiske konstruksjon er nær idenstiske med de to artene nevt ovenfor. Og faktum er at Hawaiian Baby Woodrose inneholder den høyeste konsentrasjonen av psykoaktive komponenter i hele denne planteslekten.

Tradisjonellt sett blir planten i India brukt i ayurvedisk medisin, hvor man vanligvis har brukt plantens røtter og blader som antiseptisk middeleller et middel mot utslett og eksem.

Frøenes hallusinogene egenskaper ble hovedsaklig kjent ved bruk av disse i Hawaii, Haiti og Puerto Rico, hvor den fattige delen av befolkningen inntok frøene for å få en billig 'rus' som et alternativ til alkohol. Et eksemplar fant veien til Albert Hofmann, LSD`ens far, som bekreftet dens egenskaper og analyserte de kjemiske komponentene.

Dyrking

Hawaiian Baby Woodrose kan dyrkes ute i varme strøk, for kaldere klima bør planten dyrkes i en større potte utendørs, for å så taes inn når høsten og vinteren kommer. Den kan formeres ved å ta stiklinger eller via frø på vårparten. Bær sås i April.
Frøet las spire ved at man lager et hakk i skallet, som er ganske hardt, forsiktig så man ikke ødelegger kjernen. Bløtlegg frøet til det begynner å svelle og plant 1,5 cm dypt løs næringsrik jord.
Etter at den lille spiren kommer til syne, vann sparsommelig, for å la jordoverflaten tørke litt ut til en dybde på 1,5 cm. Overvanning får stammen og rota til å råtne. Planten vokser sakte helt til den har fått omtrendt 6 blader, etter dette vokser den hurtig. På det første året vil den vokse fra en liten plante til en liten busk på 30-60 cm. I løpet av dene tiden er det kansje på tid å ta den inn for vinteren. Til neste vår vil den vokse ytterligere og skal være i stand til å produsere blomster og frø. I dette andre året bør plantet settes ut eller settes i et større kar/potte.

Høsting

Frøenkapslene bør høstes når de er helt tørre. Og bør lagres på en kald, tørr plass. Frøenes styrke kan begynne å avta etter 6-9 mnd.

Dosering

NB! Husk at alle er forskjellige, og at ikke alle tåler høyere doser like bra. Start forsiktig.

 • Lav: 1-6 frø.
 • Medium: 5-8 frø.
 • Høy: 7-12 frø.
 • Heavy: 12 + frø.

Inntak

Frøene fjernes fra kapslene og 'pelsen' fjernes ved f.eks å skrape eller brenne av.(anbefaler å skrapa av så mye man får til for så å brenne av resten, siden pelsen er tuykk og man fort kan ende opp med å forvandle frøet til en brent klump dersom du bare brenner den).
4-8 frø tygges på tom mage(for å minske kvalme). De er harde som steiner så det kan være en fordel å knuse dem opp på forhånd.
For å minske kvalmen ytterligere kan man drikke ingefærte en halv time før man inntar frøene og ev. etter, i tillegg til å drikke under tripen.
Man kan også følge samme prosedyre som for Morning Glory; mal dem opp, bløtlegg i vann sil av frørester og drikk vannet. Dersom du bruker malte frø, sørg for de er malt opp nylig.

Effekt

Som Morning Glory er effektene ved bruk av Hawaiian Baby Woodrose lik dem av LSD, med mindre visuelle hallisunasjoner. Rolig sinnstemning kan merkes så lenge som 12 timer etter inntak. Søvnen er dyp og avslappende etter en trip, men noen rapporterer om en bakrus-lignende tilstand i etterkant som uklart syn og svimmelhet.

Innhold

LSA( kjemisk navn: d-lysergic acid amide, LAA, LA-111, Ergine, Lysergamid)
Stammen på planten inneholder også små mengder av stryknin, som er en sterk gift. I frøene er giftmengden ikke stor nok til til noen bekymring.


Ololiuhqui/Coaxihuitl(Rivea corymbosa)


Rivea Corymbosa

Rivea corymbosa er en art av Morning Glory-plantene, den er hjemmehørende i Latin-Amerika fra Mexico i nord til Peru i sør og er naturalisert andre steder. Denne klatreplanten er flerårig, har hvite blomster på ca. 3 cm og er ofte dyrket fram som dekor.

Rivera corymbosa er kjent for de infødte i Mexico som Ololiuhqui(staves også ololiuqui), frøene dens som var relativt ukjent i utlandet var kansje den vanligste hallusinogenet brukt av de infødte.
Richard Evans Schultes var den første som identifiserte ololiuhqui som Rivera corymbosa i 1941. Det kjemiske innholdet ble beskrevet i en rapport i 1960 av Albert Hofmann.

Nahuatl betyr ololiuhqui 'rund ting' og refererer faktisk til det lille, brune, ovale frøet til planten, som heter coaxihuitl,'slange-plante', på samme språk.
Frøene brukes også av infødte helbredere for å øke sin kunnskap om helbredelsespraksis og ritualer, så vel som årsakene til sykdommer.

Frøene brukes fortsatt av noen indianerstammer som Zapotec, Mazatc og Mixtec i de avsidesliggende fjellene i det sydlige Mexico.

Dyrking

Dyrk som Morning Glory/Hawaiian Baby Woodrose, men den er i likhet med Hawaiian Baby Woodrose mindre harfør enn Morning Glory og bør derfor sås inne i nordlige strøk. Den vil også behøve litt mer vann enn den 'ordinære' Morning Gloryen. Sett inn om vinteren og ta den ut igjen når våren har kommet i nord.

Høsting

Frøene bør høstes når kapslene skifter farge til brun og har tørket ut.


Flere LSA-innholdige planter

Kommer mer...

v


Siste endring utført February 06, 2006, at 12:38 PM