Her er bl.a. dyrkeguiden for kaktus oversatt fra succseed, pluss mer.Work in progress

Ustyrsliste

 • Jord, kaktus/såjord holder i masseis. Men det er anbefalt å velge en mineralrik jord(sand), som gir god drenering
 • Leca/småstein/akvariestein etc.
 • Mini-drivhus (ikke et 'must', men er veldig greit å ha :) )
 • Plastikkpotter ev. syltetøyglass
 • Plastikk for å dekke pottene/glassene med eks. Glad eller annen plastfolie, eller en ordinær plastikkpose.
 • Sprayflaske (kjekt å spraye spirene med dersom de skulle bli litt tørre)
 • Lampe
  eksempel
  som bl.a. kan kjøpes her
 • Frø
  fra succseed
  haage-kakteen
 • Gjødsel. Ingen pinner,takk.
 • Vifte

Avansert Dyrking

Introduksjon

Dette er en kort og personlig introduskjon på hvordan man sår kaktus og sukkulent-frø. Å dyrke fram spirer i Florida er kansje ikke det samme som å dyrke fram spirer i sverige, pga. lys og temperatur. Derfor; prøv å tilpasse informasjonen til ditt eget klima.

Lys og temperatur

Du kan så frø på hvilken som helst årstid, men personlig starter jeg i desember da dette er tiden da det sakte blir lysere ute. I sverige(også forsåvidt norge) i perioden november til januar er en tid med veldig få lystimer og det er midtvinter. I Eskiltuna, hvor jeg(Mats Winberg, succseed) bor, kan sola stå opp kl.8.00 og gå ned seks timer senere og temperaturen kan være så lav som -25° C. På grunn av den svake sola på denne årstida må vi gi kunstig lys når vi dyrker spirer. Jeg bruker en sterk 400 W lampe hvilket gir de små plantene veldig sterk holdning og kompakt kropp. Dersom spirene dyrkes under for lite lys blir de tynne og lange og ser ut som umodne bananer! Det finnes flere forskjellige lampetyper på markedet, velg den som passer deg best(og din lommebok). Bruker du HPS kan det være greit å huske på at avstanden fra kaktusspirene og lyset bør være så stor som mulig, de yngste spirene bør få stå i skyggen dersom lyset er for sterkt. Etter en stund vil f.eks San Pedro like sterkt lys, mens peyote vil trives bedre i halvskygge.

En vifte er heller ikke å forakte for å øke luftsirkulasjonen, spesielt nederst ved jorda til kaktusene.

Noen familier og arter fra kalde områder kan være vanskelige å spire (Opuntia, Pediocactus, Sclerocactus, Maihuena etc.). En god metode for å få bedre resultater er å plassere frøene kaldt i en månedes tid. Jeg har plassert Opunita frø i fryseren og de spirte bra. Dersom du sår i løpet av vinteren og du lever i et kaldt klima plasser frøposene ute i en liten boks. Lave temperaturer stimulerer frøene og du vil (forhåpentligvis) få et bedre resultat.

Jord

Jordblandingen må være godt drenert - det er veldig viktig! Jeg bruker en miks bestående av 1 del "kaktus jord" (som ofte inneholder noen granuler, eks. sand, leca, småstein etc.), 2 deler perlite/vermiculite/lava eller tilsvarende mineralmix. Istedet for perlite/vermiculite/lava kan du bruke normal sand etc., men dette vil være tyngre og mer kompakt, og vil dessuten ikke absorbere vann.

En annen ting det kan være lurt å gjøre er å sterilisere jorda en stund i ovnen( i stekepose på 100-125 gr.C i en time eller mer), og la dette avkjøles før bruk.

Potter

En plastikk potte i størrelsen 5-6 cm er perfekt for 10-50 frø. Pottene plasseres i et "mini-divhus", en liten plastikk boks med transparent lokk. I løpet av de første ukene dekker jeg pottene med en bit plastikk for å øke luftfuktigheten rundt frøene. Dersom noen spirer begynner å slå rot, bør plastikk dekket fjernes umiddelbart(eller potta!).

Noen arter begynner å spire i løpet av bare noen få dager, mens andre bruker en måned eller mer. Når en potte/type har spiret og plantene ser sterke ut, ta dem ut fra fukten og plasser dem rett under lampa (dersom du har det). Dette er bare en av fordelene med å bruke mange forskjellige potter og plassere dem i et mini-drivhus - de er mobile!

Vann og gjødsling

Overvanning er ikke noe stort problem for begynnere - tvert om, en av grunnene til dårlig spiring er ofte at jordmiksen har tørket ut! Dersom miksen og frøene tørkes ut stoppes spiringa. Så det er viktig at jordmiksen er godt fuktet når du plasserer dem i mini-drivhuset.

Solbrente spirer! Ikke plasser små og sensitive spirer i direkte sollys etersom de kan bli brent. Kan igjenkjennes bl.a ved hvite, tynne baser.

Spirene bør bli ompottet i en større plastikkpotte e.l. når de er omtrendt 6 mnd. gamle. Noen familier/arter anbefaler jeg å ikke potte omdet første året, da de er så små. Disse er:Blossfeldia, Strombocactus, Aztekium og Parodia. Gi dem en og en halv eller to sesonger før du varsomt prøver å flytt dem uten å skade de bittesmå røttene.

'Fleischer-Metoden' Noen kaktusfrø er veldig små, Blossfeldia, Strombocactus; Aztekium og Parodia for å nevne de mest kjente. Generellt er ikke spiringa noe problem, men problemene kommer etter noen månder når jordmiken noen ganger tørkes ut eller får sopp, angripes av sciara fluer etc. Familier med små frø bør holdes fuktig i minst 6 mnd. En enkel måte å gjøre dette på, er å bruke en helt ren glasspotte, som syltetøyglass e.l.(ca. 10 cm høyt). Fyll halvparten av glasset med jordmmiksen som nevnt tidligere. Dynk i vann, og putt glasset i microbølgeovnen i et minutt eller to og la avkjøle. (Eller kok glasset i 15 min. og steriliser jord i ovnen på forhånd) Plasser frøene på overflaten og forsegle glasset godt med gjenomsiktig plastikk og tape. Plasser glasset lyst, men ikke i direkte sollys. Ingen vanning trengs før du etter et halvt år åpner glasset og ompotter dem! Ved bruk av 'Fleischer-metoden' har jeg hatt stor suksess med Strombocactus, Aztekium og noen vanskelige Parodias.

Oppsummering
1) Fyll pottene med jordmiks
2) Dynk i vann
3) Plasser frøene foriktig på overflaten og legg gjerne noe granuler(avkvariumsten/sand/småsten etc.) på toppen.
4) Spray med vann
5) Plasser pottene i mini-drivhuset. Dekk pottene med gjenomsiktig plastikk men slipp inn litt luft.
6) Vent..


Atmon mot sopp

Problemer...
Ja, problemer kan oppstå! De mest vanlige problemene er sopp og sciara fluer. Mot soppangrep, tilsett granulner/sand på overflaten og/eller tørk ut jordmiksen litt (mer luftsirkulasjon). Å ha sand på jordoverflaten minker også faren for at sciara fluer legger egg.

Sopp angrep(mugg) er veldig vanligt på små kaktusspirer, det går selvfølgelig an og få kjøpt avanserte sopp-middler men et greit og billigt alternativ er Atamon (natriumbenzoat/konserveringsmiddel E211). Fås på større velassorterede supermarkeder. Lag en avk oppløsning, 1-2 korker/½liter vann og spray det på potten med kaktus frø eller direkte på mugg attacks.

Ta vare på kaktusen din
Her er noen enkle trinn du kan følge for å ta vare på en halvvoksen/voksen kaktus.

 • Ingen overvanning!
  Ikke overvann kaktusen din, dette er veldig viktig!
  I løpet av vekstperioden kommer kaktusen til å trengehyppigere vanning enn i hvilefasen. Som en hoveregel bør man bare vanne planten når jorda har blitt tør fra den forrige vanninga. Pass alltid på at dreneringshullene i potta ikke er blokkerte.
  I hvilefasen(vinter, dersom den ikke står under sterkt dyrkelys) vannes kaktusene bare en og annen uke, for å hindre dem i å visne. Overvanning vil få rota og stammen til å råtne. Dersom du er i tvil er det best å vente i noen dager med å vanne. Husk på at kaktuser har utviklet seg slik at de kan takle lange tørkeperioder og ikke er 'lagd' for å vokse i jord som konstant er fuktig.

 • Sett kaktusen på et lyst sted
  De fleste kaktuser vokser best når de får iallefall et par timer med sterk sol hver dag i vekstfasen. Dette betyr ikke at de ikke kan dyrkes i et vindu som er rettet mot nord, men at de vil vokse saktere og bli tynnere.
  Uansett bør kaktusene plasseres i nærheten av et vindu, eller an annen litt sterk lyskilde. Kaktuser som ikke får nok lys vil starte å blekne(å slutte å produsere klorofyll), da mister de styrke og forandrer fargen til en lysere grønn eller til og med gul eller hvit i ekstreme tilfeller. Den bleknede delen av planten er mye tynnere enn resten og vil alltid vises som en tynn del av kaktusen, selv om den flyttes til et lysere sted senere. Ikke putt kaktusspirene dine i direkte sollys, eller rett under en annen meget sterk lyskilde.

 • Bruk en gjødsel egnet for kaktuser
  Flytende gjødsel burde brukes sparsommelig og kun i vekstfasen. Bruk en gjødsel med lavt nitrogeninnhold( noe i retning 5-10-10 NKP/nitrogen,fosfor, potassiumoksid(K2O)), ca. hver andre eller tredje mnd. Nesten alle typer gjødsel kan brukes så lenge nitrogen innholdet er som det skal.

 • Bruk kaktusjord
  Ordinære jordtyper er ikke helt tilpasset kaktusens behov, jorda holdes fuktig for lenge, noe som forårsaker råte. I de fleste land kan man finne kaktusjord på hagesentra. Ev. kan man blande ut jorda selv.
 • Bruk riktig potte
  Når du potter om bør du bruke en potte som er litt større enn rotansamliga, dersom potta er for stor vil dette føre til overvanning og råte. Potta bør alltid ha dreneringshull, slik at overflødig vann kan renne ut. Når du skal velge mellom plastikk- eller leirepotte må du ta i betraknting at dersom du bruker leirpotte, må du vanne dobbelt så ofte som dersom du bruker en i plastikk. For nybegynnere er det ofte best å bruke leira, pga. at jorda tørker raskere og det er mindre fare for råte sammenlignet med plastikkpottene. I veldig varme tider kan leirpottene være upassende, da jorda kansje tørker ut for kjapt.
 • Vann kaktusen fra bunnen
  For å hindre stygge merker på katusens stamme bør man vanne fra bunnen av potta. Sett kaktusen på et fat og hell vann opp i dette. Nå vil jorda absorbere fukten nedenfra og holde stammen tørr. Vannet som er igjen på fatet etter et par minutter kan du helle ut. Ikke vann jorda ovenfra når kaktusen står i sterkt lys, da dette kan føre til at det blir bannsår på 'huden' av at de små dråpene konsentrerer lyset.
 • Hold utkikk etter insekter
  En insekt som kan infisere plantene dine er skjoldlus(Pseudococcidae); de er ca 3mm lange og dekker planten med ullete flekker som er klissete med honningdugg(sukkerholdig ekskrement) som insektet utskiller. Små menger av insektet kan fjernes uten insektmiddler ved å ta insektene med en pinsett e.l. En metode som er velkjent men ikke anefales er å bedøve insektene med en bommulsdott dyppet i alkohol, dersom alkoholen blir sittende for lenge på planten kan det forårsake stygge flekker. Større mengder med dette insektet må kansje behandles med insektmiddel. Her _må_ du følge sikkerthetsopplysningene, ev. søke råd hos kyndige(som f.eks gartnere på hagesentra o.l.) før bruk, eller etter andre alternativer.
  Naturilge fiender for insektet er marihøne og snylteveps.
  Tøyen.uio/insektnytt

Spinnmidd(Tetranychus urticae) er veldig små(0.2 mm) edderkopplignende midd som lever av plantenesafter eller sevje. Å fukte plantene vil hjelpe(forsiktig med fukting når det er strekt lys!) både prevantivt og som en kur. Flere hjelpulle tips finner du her.

 • Ikke forstyrr planter som danner blomsterknopper eller er i blomstring.
  Dersom du ønsker å nyte synet av en kaktusblomster bør du ikke flytte eller snu på den når den danner blomsterknopper. Plustelige forandringer bli sjokk for planten og kan føre til at den mister knoppene.

 • Slapp av
  Du trenger ikke anstrenge deg, kaktuser er noen av de enkleste plantene du har med å gjøre. Når du er i tvil om du skal vanne eller ei, så bare la vær. Jeg vil ikke gå så langt som å si at de trives med å bli forsømte, men det er likevel en liten sannhet i det.
  .


Siste endring utført February 06, 2006, at 12:38 PM