Å dyrke fra stikling/Kloning

Kaktuser kan også dyrkes igjenom ukjønnet formering via. kloning. Dvs. at du tar en bit av kaktusen og lar den vokse fram som egen plante. Denne metoden skaper større planter sammenlignet med å dyrke fram kaktuser fra frø, men man får kansje færre planter.

Siklingene kan være i hvilken som helst størrelse, sselv om veldig små(<1-2 cm) kan tørke ut og dø før de får rota seg skikkelig.

Et skudd eller en knott/tupp kuttes av med en skarp steril/desinfisert kniv. Når du tar flere stiklinger fra en lang stamme bør du huske på hva som er opp og ned på hver bit. Det gjør ingenting om stiklingene mangler øverste tuppen, da de vil utvikle en ny etter de har rotet seg skikkelig, setter du derimot en stikling oppned vil den sannsynligvis ikke vokse i det hele tatt.

Pereskopsis(bladet kaktus) behandles på en litt annen måte enn di typene nevt ovenfor, de settes ned i fuktig jord, og holdes varme og utenfor sterkt lys i ca. to uker, slik at røttene får vokse.

Ev. kan man dyppe 'rotenden' på alle kaktustyper i rooting-powder før de settes i jord. Noen mener også at man bør la sårflatene på kaktuser(san pedro/peruvian tourch helbredes før man setter den i jord, noe som går ut på å la den ligge å 'tørke' en stund til sårflaten på rotenden har stivnet og ikke så lett råtner når den settes i jord. Dette gjelder selvsagt dersom kaktusen ikke begynner å visne mens den tørker.
Desto større såroverflate, desto lengre tid tar det før planten er helbredet. Nå kaktusen helbredes er det greit plassere den i en vertikal posisjon, så den ikke blir bøyd.
Når dette er gjort settes kaktusen i lett fuktet jord, som ikke skal vannes på kansje så mye som to uker. Etter den første vanningen skal man la jorda tørke inn igjen.
Nok en gang er det viktig å ikke vanne for mye, da stiklingen ikke har fullt utviklede røtter. Planten rotes best på et lyst sted, ikke i direkte sollys, og ved en temp. på ca. 20°C.

Info hentet fra mushmush.nl

Mer info kommer... :D


Siste endring utført February 06, 2006, at 12:38 PM